Kunnen ogen verbranden?
Zonlicht is gezond. Zonlicht maakt endorfine aan (dit wordt ook wel ‘het gelukshormoon’ genoemd) en zonlicht zorgt er voor dat er vitamine D aangemaakt wordt. Ook voor de ogen is een beetje zon goed.
Maar het is algemeen bekend dat je de huid moet beschermen wanneer de zon op zijn felst is. Als je de huid niet beschermt heb je kans dat je verbrand. Tussen 12.00 en 16.00 en in de bergen heb je daar het meest kans op. Maar hoe zit dat met onze ogen? Je ogen verbranden toch niet? Helaas wel, je ogen kunnen verbranden. De symptomen die je dan ervaart zijn: hoofdpijn, tranende/brandende ogen en wazig zien.
Net zoals de huid zichzelf weer herstelt na het verbranden, herstelt het hoornvlies ook weer. Helaas ontstaat er op lange termijn toch schade, wat kan leiden tot (ernstige) problemen op latere leeftijd.
Een zonnebril is daarom erg belangrijk. Kies een zonnebril met 100% UV filter (UV 400). De kleuring van de glazen hebben niets te maken met de bescherming, hoewel een donker glas voor sommige mensen prettiger draagt doordat het licht minder fel is.
Ook is het belangrijk dat er geen zonnestralen langs de glazen kunnen komen. Zorg er dus voor dat de glazen de hele ogen bedekken.
De ogen van kinderen zijn nog kwetsbaarder, bescherm daarom ook hun ogen met een zonnebril. Een hoedje met een brede rand beschermt ook tegen het licht, maar kijk wel uit met weerkaatsingen zoals het water.